TELİF HAKSIZ MÜZİK VE ÜCRETSİZ MÜZİK

TELİF HAKSIZ MÜZİK VEYA ÜCRETSİZ MÜZİK NEDİR?

Bu yazımızda internet üzerinde müzik dünyasını oluşturan her türlü lisans ve hakkı basitçe açıklamaya çalışacağız. Burada çok fazla kafa karışıklığı var ve farklı terimlerin kullanıldığını fark etmeden ilk başta kendinizi kaybolmuş hissedebilirsiniz. Bu sorun değil, çünkü aynı endüstrinin temsilcileri bile buna katılmıyor. Sadece sonuna kadar okuyun ve mümkün olduğunca açık hale getirmeye çalışacağız.

Aşağıdaki resimle başlayalım. Şimdi anlamayacaksınız, ama yine de buna yakından bakın çünkü makaleyi bitirdiğimizde mükemmel bir şekilde anlayacaksınız. Ana parçalarını ayırt ederek en az 10 saniye ona bakın: Aşağıda üç farklı iç C dairesi olduğuna dikkat edin, biri normal, biri başlı, diğeri kırmızı daire ile çizilmiş. Üç renk daha olduğunu unutmayın.

Tamam, merak etmeyin, çünkü size aynı resmi birkaç kez göstereceğiz, tüm kısımlarını açıklayacağız. Pekala, teori ile başlayalım:
Telifsiz müzik, telif hakkı içermeyen müzik hakkında bilgi edinmenin garip bir yoludur. Dolayısıyla bundan sonra bu tür müziklere baktığımızda Telif Hakkı Olmayan Müzik olarak adlandıracağız ve daha sonra neden “telif hakkı yok” terimiyle karıştırıldığını açıklayacağız.

Telifsiz Müzik ne anlama geliyor?

telifsiz-muzik-02Ücretsiz lisanslama, performans hakları kuruluşlarıyla (PRO’lar) telif ücreti pazarlığı yapma ihtiyacını ortadan kaldırarak ve size telif hakkıyla korunan müziği yeniden kullanım telif ücreti ödemeden (yani, müzik “her zaman “dinleyici” olarak çalındığında) kullanma hakkı vererek müzik lisansını basitleştirir.

Kısacası Telifsiz Müzik, alıcının müzik lisansı için SADECE BİR KEZ ve müziği istediği kadar ödemesine izin veren bir müzik lisansı türünü ifade eder. Örneğin Youtube kanalınızda yayınlamak istediğiniz video için müziğini lisanssız satın aldığınızı düşünün. Videonun 100 veya 10.000 ziyareti olup olmadığına bir kerelik fiyat ödeyin ve 1 ay veya 2 yıl boyunca müziğiniz olması farketmez. Veya örneğin, yeni dondurma dükkanınız için bir TV reklamında kullanmak üzere bir şarkı lisansı satın aldıysanız. Bir kez ödeme yaparsınız ve reklam 3 ay veya 4 yıl boyunca haftada bir veya 50 kez görünebilir. Bir kez ödersiniz ve istediğiniz zaman kullanırsınız.

Lisans yok” terimi birkaç nedenden dolayı kafa karıştırıcıdır. Bu sadece telifsiz anlamına gelir ve Korumalı veya Yönetilen Hakların tam tersidir.

– alıcının şarkının kaç kez kullanıldığına bağlı olarak komisyon ödediği lisanslar.

İkinci senaryoda, önceki dondurma dükkanımızdan TV reklamları için “Hakkı Saklıdır” başlığı altındaki bir şarkı için lisansımız olduğunu hayal edin. O zaman, reklam haftada bir veya haftada 50 kez görünseydi aynı olmazdı: ne kadar sık ​​görünürse ve şarkı çalınırsa, telif hakkı sahiplerine telif hakkı olarak o kadar fazla para ödeyeceğiz.

Çok uzak çok iyi?

Dolayısıyla, konu projeleri, tanıtımları veya videoları için şarkılar söz konusu olduğunda neden birçok şirketin ve bireyin telifsiz müziğe yöneldiğini anlamak kolaydır. Bu şekilde yalnızca bir kez ödeme yaparsınız (lisansınızı ilk aldığınızda) ve daha sonra başka bir şey için endişelenmenize gerek kalmaz.

Ama ücretsiz müziğin telifsiz olduğunu sanıyordum…

Ücretli telifsiz müziklerin yanı sıra ücretsiz telifsiz müzikler de vardır. Telifsiz müzik dünyasındaki bir başka önemli terimin devreye girdiği yer burasıdır:

LİSANSLAR.

Her şey şarkının altında olduğu lisans türüne bağlıdır. Müziği oluşturan aynı yazar, hangi lisansa sahip olduğunuza karar verir. Ardından, aldığımız ücretsiz müziğin ücretsiz olup olmadığına kategorilere ayırarak farklı lisans türlerine bakalım.

Ücretsiz Telifsiz Müzik İçin Çeşitli Lisanslar

Ücretsiz müzik söz konusu olduğunda, farklı lisans türlerini içeren iki ana bloğumuz var:

1. Kamuya açık müzik

2. Ücretsiz lisanslarla korunan müzik.

Göreceğiniz gibi, her lisans ayrı bir sembolle temsil edilmektedir. O zaman size açıklayacağız, her birinizin karşılık gelen bir resmi var. Size daha yakından bakalım.

 

1 – Kamu Malı Olan Müzik

telifsiz-muzik-03

Kamu malı müzik, telif hakkı olmayan tüm eserlerden oluşur ve bu nedenle izinsiz veya orijinal yazara ödeme yapılmadan kullanılabilir. Bu, kamu malı olan eserlerin herkese aitmiş gibi ücretsiz olarak kopyalanabileceği, dağıtılabileceği, değiştirilebileceği, uyarlanabileceği, yorumlanabileceği ve yayınlanabileceği anlamına gelir. Bu durumlarda korunan işin dahil edilmesi veya yorumlanmasıdır.

Kamu malı olan bir şarkının telif hakkına kimse sahip değildir, ancak bu eseri yorumlamak için para ve zaman ayırmaya ve bu kayıt için telif hakkı taşıyıcısına kaydetmeye karar veren herkes de öyle. Yani yarın piyanoda bir Beethoven şarkısı çalmaya karar verirseniz, onu kaydedin ve dosyayı kendi web sitenizde satarsanız, kaydı alırsınız (türev eser denilen şeyi yarattınız) ve herhangi bir kullanım için haklarınızı talep edebilirsiniz. . Baştan itibaren resmi hatırlıyor musun?

Az önce bu renkli alandan bahsetmiş olduk:

telifsiz-muzik-04

 

Kamuya açık müzik haklarını elde etme yeteneği, plak şirketlerini ticari kullanım için klasik müzik CD’leri üretmeye yatırım yapmaya ve ayrıca bu tür kayıtları görsel-işitsel projelerde kullanmak için para satış lisansları yapan İnternet şirketlerine yatırım yapmaya iten şeydir.

2- Ücretsiz Lisanslarla Korunan Müzik

Ücretsiz lisanslarla korunan müzik, öncekinden farklıdır, çünkü yazarın eserinin çoğaltılması, dağıtılması ve kopyalanması konusunda kısıtlamalar getirir. Genel olarak, herhangi bir kar amacı gütmedikçe çoğaltma veya kopyalamayı kısıtlamazsınız ve tek koşul, bu çoğaltmanın yapıldığı medyada jeneriğin belirtilmesidir.

Bu genellikle, örneğin Youtube kanalımızda bu şarkılardan birini kullanmak istediğimizde yaptığımız tek şeyin, video açıklamasında şarkının yazarından (“vurgulamak” doğru kelimedir) bahsetmek olduğu anlamına gelir.

Arka plan müziği olarak sanatçı Kevin Macleod’un ücretsiz “Odyssey Drums” şarkısını kullandığımızı hayal edin. Ücretsizdir, bunun için hiçbir ücret ödemedik ve yazarın web sitesinden indirdik. Öznitelik, bu, şöyle bir cümle koyacağız: Kevin McLeod (incompetech.com) tarafından yazılan Odyssey Drums, Creative Commons (Creative Commons – International Recognition 4.0 – CC BY 4.0) lisanslıdır.

Şimdi kendinize sorun: her şeyi nasıl bilebilirim? CC BY 4.0 nedir?

Creative Commons ne anlama geliyor?

Endişelenme. Adım adım gidelim. Bu nedenle, birçok farklı lisansla uğraşmamak ve çıldırmamak için 2001 yılında bazı kişiler Creative Commons adlı bir sınıflandırma sistemi başlattı. Creative Commons lisansları, belirli koşullar altında üçüncü taraflara (projelerinizde veya videolarınızda müzik kullanabilen) belirli haklar verir.

Ve bu koşullar nelerdir? 4 farklı durum (veya “modül”) vardır ve bu koşulların farklı kombinasyonları 6 farklı Creative Commons lisansı ile sonuçlanır. Yani yepyeni bir şarkım olduğunda altı lisanstan birini hangisini istersem seçebiliyorum ve özellikle bu şarkının o lisans kapsamında olduğunu söyleyebilirim.

Koşullar aşağıdaki gibidir:

telifsiz-muzik-05
Atıf: Eserin herhangi bir şekilde kullanılması, yazarlığını kabul etmek, yani yazarın kim olduğunu belirtmek zorunda kalacaktır.

telifsiz-muzik-06
Ticari Olmayan: Eserin kullanımı ticari olmayan kullanım ile sınırlıdır. Bu, onunla para kazanamayız ya da satılabilir bir ürün haline getiremeyiz anlamına gelir.

telifsiz-muzik-07
Türev Çalışma Yok: Hizmeti kullanma izni, türev çalışmalar oluşturmak için herhangi bir dönüşüm içermez.

telifsiz-muzik-08
Benzer Şekilde Paylaşım: Aynı dağıtım lisansına sahip olmanız şartıyla, izinli kullanım, türev çalışmaların oluşturulmasını da içerir.

 

Bu şartları birleştirdiğimizde, bu altı lisansı alıyoruz. Bunları burada en az katıdan en yükseğe doğru sıraladık:


BY: Bu lisans, kişilerin telif hakkıyla korunan materyalleri “Uygun İşaret” ile sağlamasını VE varsa hangi değişikliklerin yapıldığını belirtmesini gerektirir. Basit bir ifadeyle, kredi vermeniz gerektiği anlamına gelir.

BY-SA: Bu lisans, asıl eserde değişiklik yaptıktan sonra, onu paylaşırsanız çalışmanızın aynı lisansa sahip olacağı ve başkalarının onu değiştirmenizi veya eserinizle paylaşmasını engelleyemeyeceğiniz anlamına gelir.

BY-ND: Bu lisans, işi herhangi bir ticari, ticari olmayan, eğitim, işçilik, oyun veya başka herhangi bir amaç için, gerekli lisansı, krediyi ve çalışmayı değiştirmeden kullanmak için verdiğiniz sürece kullanabileceğiniz anlamına gelir.

 

 

telifsiz-muzik-10
BY-NC: Bunun için atıfta bulunmanız gerekiyor. Ancak, bunu ticari bir şekilde yapmazsanız, altta yatan işi değiştirebileceksiniz. Ardından, paylaşacak veya dağıtacaksanız, bunu yalnızca ticari olmayan amaçlarla yapmanıza izin verilir.

BY-NC-SA: Bu, yeni bir çalışma paylaşmanız dışında önceki lisansla aynıdır. Yeni çalışma, başladığınız çalışma ile aynı şekilde lisanslanmalıdır.

BY-NC-ND: “Yeterli krediniz” olmalıdır, ancak dağıtım ticari amaçlar için olmasa bile, dağıtmak için çalışmayı hiçbir şekilde değiştiremezsiniz.

 

Lütfen bu lisanslarla birlikte sanatçı özelliğini yukarıda belirtildiği gibi kullanmamız gerektiğini unutmayın! Bu yüzden en sevdiğimiz tablonun sadece ortasını aşağıdan yukarıya doğru gördük:

 

 

 

telifsiz-muzik-11
Bu noktayı tamamlamak için, şarkıları Genel Kamu Lisansı veya Coloriuris Lisansı gibi diğer ücretsiz lisans türlerinde kullanmanın da mümkün olacağını unutmayın, ancak bu makalede size bunun böyle olduğunu söylemeyeceğiz. Hepsi çalışmalarının akıllı yaratıcısının internetin sahip olduğu muazzam yayılma potansiyelinden faydalandığı özerk yönetimi örtbas etmeye çalışıyor. Pekala, Telifsiz ücretsiz müzikle ilgili kısım burada sona eriyor, o zaman bakalım…

 

Çeşitli Lisanslar, Telifsiz Ücretli Müzik

Telifsiz Müzik, İnternet’te arama yapan çoğu kişinin kişisel veya ticari projelerine müzik eklemek için kullandığı terimdir. Temel olarak bu, bir kerelik bir ücret ödediğiniz ve besteciyi, müziği kişisel veya profesyonel projenizde kullanmak için yasal hak kazandığınız anlamına gelir. Düğün ve seyahat videoları, filmler ve belgeseller, reklamlar, PowerPoint sunumları, podcast’ler veya video oyunları gibi projeler. Telifsiz Müzik, projenize yasal olarak kaliteli müzik eklemenizi sağlayan uygun maliyetli bir çözümdür.

Ama ücretsiz telifsiz müzik varken, ücretli telifsiz müzik için neden para ödesin ki?

Bir çok sebepten ötürü:
• Çünkü müziği satın alan kişi ya da şirket, parçayı değiştirmek ya da ticari bir projeye dönüştürmek isteyen bir sanatçıyı görevlendirmek istemiyor.
• Çünkü ücretsiz bulabileceğinizden daha kaliteli müzik arıyorsunuz.
• Şarkının bulunduğu ortam, yazar özniteliğinin kullanımına izin vermediği için. Örneğin, radyo veya televizyon.
• Müziği satın alan kişi veya şirket, sanatçının ileride şarkılarının lisanslarını değiştirmeye karar vermesi durumunda, bir çok zahmetten kurtulmak ve hukuki destek almak istediği için.
Örneğin, çoğu Creative Commons lisansı şarkıların ticari projelerde kullanılmasına izin vermez, bu nedenle bir reklam ajansı bunları müşterinizin videosuna veya reklamına yükleyemez ve ekleyemez.

Peki ücretli lisanslar nelerdir?

Pekala, burada başka bir göreceli kavrama geçiyoruz. Mesele şu ki, bu lisanslar her zaman bu şarkıları dağıtan veya satan şirkete bağlı olduğundan, tüm durumları kapsayabilecek bir veya daha fazla ödeme lisansı yoktur.

Örneğin, bu şarkıları satın almak için en iyi çevrimiçi sitelerden biri Audiojungle’dır. Bu platformda her türlü ücretsiz müzik ve ses efektini iki farklı lisans türü altında bulabiliyoruz. Bu lisansların her biri, aşağıdaki gibi faktörlere bağlı olarak farklı şekilde fiyatlandırılır:

• Videomuz, reklamımız veya projemiz ile kapsayacağımız hedef kitlenin boyutu.
• Bu müziği fiziksel veya indirilebilir ürünlerde kullandığımızda.
• Filmlerde bu müziği kullandığımızda.
• Bunu kullandığımızda müzik tüm TV/radyolarda yayınlanabilir.

Telifsiz müzik işinin bu bölümünden sorumlu yüzlerce şirket ve kişi var ve her birinin kendi lisansı var, bu nedenle müzik satın alacağınız web sitesinde bulunan özellikleri okumak her zaman en iyisidir. Bu alanında ücretli telifsiz müzik karşımıza çıkıyor:

telifsiz-muzik-12
Burada tartıştığımız her şey telifsiz müziktir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi Hak Yönetimi bölümünde yer alan müzik de var ve bu tür müzikler görselin kırmızı karesinde de yer alacak olsa da bu bedava müzik olmadığı için ayrıntılara girmeyeceğiz.

Buradan yukarıdakileri özetlemek adına satır ekleyelim:

Aynı müzik telif hakkı olmadan özgür olacak mı?

Hayır, aynı değil.

Telif hakkı olmayan müzik nedir?

Genellikle telif olmadan müzik almanın yanlış yolunu bulmak için. Herkesin bilmediği bir şey, bir eserin telif hakkıyla korunabilmesi için her kayıtta bulunmasına gerek olmadığıdır: telif hakkı otomatik olarak eserle birlikte doğar. Ve bu, burada açıklandığı gibi “yazar” ile aynı “telif hakkı” değildir.

O halde telifsiz müzik nedir?

Telifsiz müzik, projenize sahip olmadığınız müzikleri yasal olarak eklemenizi sağlayan bir çözümdür.

Bedava müzik?

Hem ücretsiz hem de ücretli telifsiz müzik vardır.

Ücretsiz ve ücretli telifsiz müzik arasındaki fark nedir?

Ücretsiz telif ücretsiz müziğin kullanımında genellikle birkaç kısıtlama vardır, bu nedenle ücretli bir lisans satın almak ve kısıtlamaları unutmak genellikle daha iyidir.

Fon müziği ne anlama geliyor?

Fon müziği, videonuzda veya projenizde bulunan her şarkının düşük seste, sanki uzaktaymış gibi duyulabilmesi anlamına gelir, yani ana karakter bu değil, ancak sadece boşluğu doldurur.

 

Ücretli telifsiz müzik hizmeti için web sitemizden yararlanabilirsiniz: www.vivamedya.com

 

Makaleyi PDF olarak indir: telif-haksiz-muzik-ve-ucretsiz-muzik

Markanıza özel yayın teklifi sunalım!

Yasal müzik yayını kapsamında işletmenize özel kurumsal radyo hizmet teklifi isteyin…

Viva Medya ailesi olarak, markaların mağaza içi müzik yayın sorumluluklarını üstleniyoruz.
‘’Bırakın bu işi radyocular yapsın!’’ mottosuyla hedefimiz, müşterilerimize ulusal radyo düzeyinde hizmet vermektir.

© 2024 VİVA MEDYA. Tüm Hakları Saklıdır.

error: Content is protected !!
×