Telif Nedir? Telifli Şarkıları Mağazada Yayınlamak

Telif Nedir? Telifli Şarkıları Mağazada Yayınlamak

Telif hakkı, bir eserin kullanılması ve dağıtılmasına bağlı hakların, yasalar çerçevesinde belli şahıslara veya kurumlara devredilmesi anlamına gelir. Hak sahibinin meydana getirdiği ürün veya eser üzerinde 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında hukuken korunan haklar olarak da tanımlanabilir.

Markalardan hatırlayacağımız üzere telif hakkının simgesi © şeklindedir. © simgesi bir ürünün veya markanın üzerinde bulunması, o ürünün veya markanın telif haklarının korunduğunu belirtir. İngilizce “Copyright” anlamına gelmektedir. Buna benzer bir kavram daha vardır ki o da markaların tescilli olduğunu gösteren ‘R’ (®) simgesi veya TM (Trade Mark) simgesini içerir. Yukarıda belirttiğimiz gibi Telifli ve Tescilli kavramları birbirlerinden farklı konulardır.

Şarkılarda telif hakkı nasıl olmaktadır?
Eser sahipleri albüm veya single olarak şarkılarını kamuya duyurmak istemeseler bile bestelerini ya da aranje ettikleri müziklerini koruma altına almak için meslek birliklerine üye olmaktadır. MÜYAP, MSG, MESAM, MÜYOBİR, MÜZİKBİR gibi kurumlar sanatçıların telif haklarını koruma altında tutan ve telif hakkı ihlali üzerine yaptırımda bulunabilen derneklerdir. Şu an teknolojinin gelişmesiyle birlikte eser sahipleri şarkılarını sadece dijital platformlarda (Youtube, Spotify, Deezer, Soundcloud vb.) kamuya paylaşması halinde bile bu platformların kendi bünyesinde telif koruması olduğundan hak sahibi telif ihlali olması durumunda ihlal eden taraftan tazminat talep edebilmektedir.

Peki mağazalarda telif hakkı olan şarkılar nasıl yayınlanmalıdır?

Daha önceki makalelerimizde de açıkladığımız üzere kurumsal firmalar işletmelerinde veya mağazalarında telif hakkı ödemeyerek ziyaretçilerine müzik yayını vermesi halinde cezai duruma düşmektedirler. Bu durumdan kurtulmak için Meslek Birliklerine yıllık üye olarak ve buna istinaden belli bir ücret ödeyerek yaptıkları yayını yasallaştırabiliyorlar. 2018 yılı için MESAM+MSG Meslek Birliklerinin tarifesine göre 0-50m2 arası bir işletmenin Türkçe/Yabancı yasal müzik yayını yapabilmesi için yıllık ödeyeceği ücret 1.815,59₺’dır. Bu rakam kurum farklılıklarına göre ve m2 oranı büyüklüğüne göre artmaktadır.


Bir mağazanın birden fazla lokasyonu (şubesi) olması halinde bu bedeller her şube için ayrı ödenmek zorundadır. Örneğin 10 farklı bölgede lokasyonu olan ve her şubesi 50m2 olan bir markanın yıllık ödeyeceği rakam 18.155,90₺ dır. Bu rakamlar her kurum için uygun olmayabilmektedir. Telif hakkına yüksek bedeller ödemek istemeyen ancak kurum içinde müzik yayınından da muaf olmak istemeyen işletmeler Viva Medya gibi kendisine ait telif haklı şarkıları olan bağımsız medya şirketleriyle çalışabilmektedir. Bu sayede mağazalar yıllık ödeyecekleri yasal müzik masraflarını 3/1’e kadar düşürebiliyor ve profesyonel Kapalı Devre Radyo Yayın hizmeti alabiliyorlar.
Siz de işletme sahibi iseniz ve kurumunuzda yasal müzik yayını yapmak istiyorsanız konu ile alakalı tüm detayları araştırmanızı ve en düşük bedellerle yasal müzik yayın hizmeti almanızı tavsiye ederiz…

Markanıza özel yayın teklifi sunalım!

Yasal müzik yayını kapsamında işletmenize özel kurumsal radyo hizmet teklifi isteyin…

Viva Medya ailesi olarak, markaların mağaza içi müzik yayın sorumluluklarını üstleniyoruz.
‘’Bırakın bu işi radyocular yapsın!’’ mottosuyla hedefimiz, müşterilerimize ulusal radyo düzeyinde hizmet vermektir.

© 2024 VİVA MEDYA. Tüm Hakları Saklıdır.

error: Content is protected !!
×